2014.03.10.
19:58

Írta: RabbitSenpai

of multiculturalism/a multikulturalitásról

critical_1394475472.jpg_3507x2481

English:"How about critical race theory?"

Magyar:"Mi a helyzet rasszkritika megközelítéssel?" *

Link: http://www.theguardian.com/world/2010/oct/17/angela-merkel-german-multiculturalism-failed

"A multikulturalizmus halott" - Angela Merkel

"Multiculturalism is dead" - Angela Merkel

A rasszkritika megközelítés a rasszizmus, a hatalom és jog keresztmetszetén jött létre, a kritikai megközelítést használja, amely felül kívánja vizsgálni a társadalom és kultúra kapcsolatát szociológiai módszerek segítségével. Amiért érdemes róla tudni, hogy egy részletgazdagabb szinten gondolkozik a különböző kisebbségek helyzetéről, és az egyenlőtlenségi struktúrákról(rejtett és nyílt intézményes diszkrimináció). Az erőltetett integráció és asszimiláció amelyet az adott nemzet multikulturalizmus néven akart átadni természetesen elbukott, hiszen ezek a jelenségek és stratégiák önmagukban csak kis létszámú migránst segítenek. Miért? Mert a migránsok gyakorta megőrzik kultúrájukat(elválasztathatatlan és külön nem meghatározható az ember gondolkodásától és motivációitól ), melynek élet stratégiái nem feltétlen egyeznek a befogadó nemzetével. A nem megértésre - és rasszizmusra vagy félelemre- így reagálhatnak ellenállással.

Critical race theory lies at the intersection of power, law and race, it uses critical theory which criticize and rethink the bond between society and culture, and do it with methods of sociology. The reason it is interesting, because it thinks of minorities from a much more detailed view(open and hidden structural discrimination). Forced integration and assimilation, what the given nation tried to imply naturally failed, because in reality these phenoms and strategies helps very few immigrants. Why? Because immigrants often keep their culture(hint: this is phenom which cannot be divided or described apart from the given persons thought, motivation or any sort). The cultures life strategies of the immigrants, and the receptive countries culture may not meet. So if we do not understand - and often act rasist or react with fear - they could start opposing.

ford.: Rabsen

2 komment

Címkék: diszkrimináció rasszizmus power hatalom race multikulturalizmus discrimination racism multiculturalism Angela Merkel

A bejegyzés trackback címe:

https://gtdr.blog.hu/api/trackback/id/tr945853080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

László Fóris 2014.03.11. 23:00:56

Érdekes, ahogy a fordító az elmélet címét fordította. Mivel Amerikában a társadalomtudósok a race, mint faj fogalmat használják, ezért az elmélet értelmezése esetében szerintem nem problémás nálunk sem a Kritikai Fajelmélet kifejezés. Persze a hitleri Németország óta nem túl szeretett szó a társadalomtudományokban, meg persze alapvetően csak egy kreálmány.

RabbitSenpai 2014.03.12. 11:20:29

A probléma, hogy az Európai Unióban tiltva van a faj szó, és faji vagy etnikai származásra "cserélték ki". Így inkább ezzel a nem túl elegáns de a politikai korrekt kifejezést használjuk, mint rasszkritika.

Köszönjük a kommentedet!
süti beállítások módosítása